Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτου ποσού!


Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χιλανδαρίου (σερβικά: Манастир Хиландар) είναι μία εκ των είκοσι μονών του Αγίου Όρους και κατατάσσεται τέταρτη στην ιεραρχική τάξη των Αγιορείτικων μονών. Είναι σερβικό μοναστήρι και βρίσκεται στο βορειοανατολική πλευρά του Αγίου Όρους. Ιδρύθηκε από τον Άγιο Σάββα της Σερβίας το 1198 μ.Χ.

Η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου αποτελεί το πνευματικό κέντρο του σερβικού λαού εδώ και εννέα αιώνες και βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του Αγίου Όρους. Η σημερινή μοναχική αδελφότητα διατηρεί ακόμα ζωντανές τις εξαιρετικές της σχέσεις με τον σέρβικο λαό, ο οποίος την ενισχύσε σημαντικά στις πυρκαγιές κατά τους περασμένους αιώνες, αλλά και στην νεώτερη ιστορία, στην τελευταία φωτιά του 2012 όπου το σέρβικο κράτος έστειλε δεκάδες πυροσβέστες για να προστατεύσουν το μοναστήρι.

Έχει εξωτερικά εμφάνιση μεσαιωνικού κάστρου, καθώς είναι οχυρωμένη με τείχη που έχουν ύψος 30 μέτρων, μήκος 140 μέτρων και περιβάλλουν μια περιοχή πλάτους 75 μέτρων. Το μοναστήρι πήρε αυτή την μορφή, εξαιτίας των συχνών πειρατικών επιδρομών κατά το παρελθόν.

Η ιστορία της Μονής ξεκινάει τον 10ο αιώνα. Μετά την ερήμωση της, η Μονή παραχωρήθηκε στους σέρβους ηγεμόνες Στέφανο Νεμάνια και τον γιο του Ράστκο από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Γ΄ το 1198. Ωστόσο, οι σέρβοι ηγεμόνες στη συνέχεια έγιναν μοναχοί, βαφτίστηκαν Συμεών και Σάββας αντίστοιχα, και προχώρησαν στην ανοικοδόμηση νέων κτιρίων. Η Μονή από το 14ο αιώνα και έπειτα γνώρισε τρομερή άνθηση και συγκέντρωσε μεγάλο πλούτο και κειμήλια από δωρεές ιδιωτών αλλά και αυτοκρατόρων.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες Μονές σε έκταση αλλά και σε πλούτο. Εκτός από το Καθολικό που τιμάται στην μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου, η Μονή διαθέτει πλήθος παρεκκλησίων, την Τράπεζα, την Βιβλιοθήκη και τις πτέρυγες με τα κελιάτων μοναχών, αλλά και ξενώνες επισκεπτών.

Διατηρεί μια εξαιρετικά πλούσια συλλογή από πρωτότυπα παλαιά χειρόγραφα, εικόνες, τοιχογραφίες, έτσι ώστε σήμερα να θεωρείται από τους πιο σημαντικούς θησαυρούς του Σερβικού μεσαιωνικού πολιτισμού γενικότερα. Βρίσκεται στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1988, μαζί με άλλες 19 Μονές του Αγίου Όρους.

Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Χιλανδαρινός.ΑΞΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Στη Ιερά Μονή Χιλανδαρίου αξίζει να δουν οι επισκέπτες τις τοιχογραφίες της μακεδονικής σχολής που βρίσκονται στο καθολικό, στη τράπεζα και στο παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου,την ασημένια λάρνακα του αγίου Συμεών με το κλήμα (οι καρποί του οποίου φέρονται να έχουν λύσει, σύμφωνα με τη παράδοση, τη στειρότητα πολλών γυναικών).

Δύο σταυροί με Τίμιο Ξύλο, κομμάτια από το ακάνθινο στεφάνι και το καλάμι του Ιησού, ίχνη αίματος του Ιησού,το Άγιο Μανδήλιο του Ιησού, μέρος από το σάβανο του Ιησού, Άγιο μύρο του Ιησού, μικρές πέτρες του Γολγοθά, το λιβάνι και η σμύρνα που πρόσφεραν οι Μάγοι στον Ιησού, ιερά λείψανα των Αγίων: Γεωργίου, Ιουστίνης, Παρασκευής, Ονούφριου, Ιωάννη Προδρόμου, Βαρβάρας, Συμεών στυλίτη, Γρηγορίου Θεολόγου, Παντελεήμονος, Ευστρατίου, Μαρίνας, Ευτύχιου, Νικηφόρου, Προφήτη Ησαϊα.

Υπάρχουν 8 θαυματουργές εικόνες της Παναγίας οι πιο γνωστές εκ των οποίων η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας, της Παναγίας της Αβραμιώτισσας, η ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας. Επίσης, διακρίνονται κάποια κεντητά άμφια και υφάσματα,το δίπτυχο με τις 24 μικρογραφίες, και πολυθρόνες κοσμημένες με φίλντισι.

Στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού περιέχονται 181 ελληνικοί και 809 σλαβικοί κώδικες, τουλάχιστον 20.000 έντυπα βιβλία εκ των οποίων 3.000 είναι ελληνικά, καθώς επίσης και 400 έγγραφα διαφόρων γλωσσών. Επίσης την ιστορική βιβλιοθήκη της Μονής, το ιερό σκευοφυλάκιο όπως και το πλούσιο εικονοφυλάκιο.