Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτου ποσού!Η Monastic products στηριζει εμπρακτα την αναστυλωση της ι.μ. χιλανδαριου

Αγοράστε ένα ή περισσότερα από τα συλλεκτικά προϊόντα HELP HILANDAR και στηρίξτε το έργο μας.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την αναστύλωση της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου στο Άγιον Όρος.

Επιλέγοντας ένα προϊόν από την συλλογή HELP HILANDAR σας δίνεται η δυνατότητα δωρεάν αποστολής της παραγγελίας σας.

Δείτε τον κατάλογο

Η καταστροφική πυρκαγιά του 2004

Τη νύχτα της 3ης προς 4ης Μαρτίου του 2004 στο Χιλανδάρι ξέσπασε μεγάλη φωτιά. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε από τη δυτική πτέρυγα του «Ηγουμενείου» σε όλη τη βόρεια πλευρά της Μονής όπου και κατέστρεψε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές το 55% των εγκαταστάσεων του μοναστηριού.

Το παρεκκλήσι των Αγίων Σαράντα Μαρτυρών κάηκε ολοσχερώς ενώ τα παρεκκλήσια Αγίου Δημητρίου, Αγίου Σάββα και Αγίου Νικολάου υπέστησαν αρκετές ζημιές. Τα παλαιότερα μοναχικά κελιά που χρονολογούνταν από το τέλος του 16ου αιώνα στο Άγιον Όρος, επίσης καταστράφηκαν πλήρως.

Κάηκαν τα κονάκια «Ηγουμενείο» (17-19 αιών.), «Δοχειό» (17αιών.), «Μεγάλο Κονάκι» (19 αιών.), «Συνοδικόν» (19 αιών.), «Συγκρότημα της εισόδου» (17 αιών.), «Παλιό κονάκι» (14-19 αιών.) και «Λευκό Κονάκι» (16 αιών.).

Πολύτιμα εκκλησιαστικά αντικείμενα, μαζί με εικόνες και μοναδικά χειρόγραφα που βρίσκονταν στο νότιο μέρος της Μονής σώθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά.